6 April 2013

Tips pen taknak keluar dakwat

Assalamualaikum readers :)

Pernah tak terjadi bila pen yang baru beli tiba-tiba bila guna tak sampai sehari, dia dah buat hal tak mau keluar dakwat. Haa pernah? Sama lahh situasi kita ni.

Pen Faber Castell ni baru jea beli special untuk musim peperiksaan. Bayangkan tengah struggle jawab paper Economy yang banyak essay tu tiba-tiba pen ni buat semput pulak. Dah la semua pen biru yang baru beli pulak tuu, sabar jea lahh.

Beberapa hari lepas tu, aku dengan roomates dah figure out satu langkah mudah yang jimat dan mudah untuk kurangkan kedegilan dakwat pen ni. Inilah caranya ;

rendam pen dalam air panas 


Lepas jea rendam, pagi tu tuu guna, fuhhh dakwat mencurah-curah turun. Thanks for the hot boiled water, my pens are no more stubborn hehehe :p kepada readers yang ada masalah pen degil taknak keluar dakwat, silalah gunakan tips ini.

Harap membantu lol.

28 comments:

  1. wah..nice tips..thanks share :)
    selalu sgt jd cmni..tgh syok2 menulis..tibe2 pen takde dakwat.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan, selalu jadi macam tu. Harap tips ni boleh tolong awak :)

      Delete
  2. sebelum ni tirah ketuk2 je pen tue...hihi...wahh nie cara baru.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ketuk pun salah satu cara juga tapi kalau degillagi, rendam je dalam air hangat.

      Delete
  3. heee,nice tips :) thanks for sharing.

    ReplyDelete
  4. hahaha, x boleh blah :p -bebe-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehh, bukan hang pun sama buat ka bebe? :>

      Delete
  5. pen faber castle memang cenggitu eh? aini pun baru beli pen faber castle pastu tak reti reti nak keluar dakwat nya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berdasarkan pengalaman saya, selalunya pen faber castle yg selalu buat hal cenggini.

      Delete
  6. nak rendam berapa lama??
    saya rendam lepastu memang keluar dakwat..lepas seminggu dua tu..dia kering balik??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rendam tu agak2 macam dakwat dah keluar, angkat pen tu andd try tulis. Kalau lepas seminggu kering balik, maknanya dye nak suruh beli pen baru lerr tu :p

      Delete
  7. Replies
    1. Dalam 15 minit pun dah boleh sebab air tu dah sejuk. Try tulis dulu,if tak keluar juga,cuba rendam lagi. If tak keluar lagi,beli pen baru la senang :)

      Delete
  8. Azlina jam ban liat10 December 2014 at 22:04

    Sy bakar je kat hujung mata tu pastu lekat la blik dakwat dia,tp ada jgk yg tak menjadi.lg satu bila bkar plastik kat hujung tu mula la cair.nasib la jmpa info ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, bakar ganas sangat dah ni. Cer try cara ni pulak :)

      Delete
  9. Thanks...info berguna

    ReplyDelete
  10. Nak rendan estimate time bape hari eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Agak2 air dah sejuk,boleh la angkat pen and try keluar dakwat tak :)

      Delete
  11. Kalau pen jenis penutup pun boleh ka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau pen penutup macam dalam gambar tu boleh tapi kalau yang jenis klik2 tu saya tak pasti. Takut nanti dakwat dia kena air panas,tak boleh guna pula :)

      Delete
  12. Terima kasih ! Tips ni membantu sgt

    ReplyDelete