14 October 2013

Seronoknya semua adik-beradik perempuan!

Assalamualaikum readers :)

Anyeonghasaeyo.

Siapa readers dekat sini yang adik-beradik dia semua sama jantina dengan dia? Kita geng, sepp sepp! *sepp tangan* Untuk aku, adik-beradik aku semua perempuan. Ofcourse la semua perempuan dah aku pun perempuan haha. Takkan aku jate kot deyh? :P

Ada orang cakap adik-beradik sama jantina ni tak best, tak feel, tak variety family kau. Who said that? English kau Sepanjang aku membesar dengan adik-beradik perempuan aku, semuanya seronok, happy gilos-gilos.

Aku ada sorang kakak > aku > adik perempuan :)

Since aku dibesarkan dalam kehidupan serba keperempuanan (hape punya ayat), general knowledge aku pasal hal-hal lelaki ni sangat cetek, lemah, tak sampai 30% rasanya. Kalau nak ajak sembang pasal sukan macam bola ke, kereta, motor, gadget, athlete atau apa2 je la yang berkaitan dengan lelaki, aku tak tau tskk tskkk. Bukan tak pernah nak cuba ambik tau tapi entah la, memang dari azali kot minda aku tak terbiasa dengan semua ni.



Kalau bola, aku tau la sikit2 player yang famous macam Neymar Jr (hasil ke-obses-an member aku sorang ni), Torres, Lampard, Ronaldo, Ronaldinho, emm lagi.. Rasanya tu je la kot. Kenal semua ni pun sebab pengaruh TV dengan member yang minat EPL ni semua. Kalau motor, motor paling aku tau motor Modenas Kriss. Tu pun sebab ayah aku ada motor tu muahaha.

Ni haa Neymar Jr kalau2 tak tau :P


Gadget, kereta, athlete? Letak tepi :]

Tapi tapi.. kalau nak ajak sembang pasal masak-masak ke, art or craft, fashion, tudung, make-up, decorations, aku memang boleh cakap serba serbi dengan sedikit keyakinan dan general knowlegde tu mungkin >30% ke atas. Aku minat benda girlish girlish ni. Mungkin disebabkan persekitaran aku membesar yang dikelilingi adik-beradik perempuan so memang sangat mempengaruhi cara aku.


Yang best nya ada adik-beradik perempuan semua ni..

Kau boleh share cerita apa-apa je
Nak korek cerita cinta ka, cerita ex dia ka, apa-apa punya cerita, semua boleh dapat. Ni yang best kalau semua siblings perempuan.

Boleh dapat pengalaman
Benda ni memang sah-sah la kan. Macam kakak aku tu, dia dah kahwin dah dah ada anak sorang. So sikt-banyak, aku dapat la belajar dari pengalaman dia time nak beranak, time mengandung semua. Time akak aku beranak, aku paling kalot tanya, 'Sakit tak beranak ayong?' (Conpirm2 la sakit)

Kongsi ilmu
Macam-macam ilmu korang boleh kongsi dengan kakak/adik. Ilmu cinta, ilmu pelajaran, ilmu pengetahuan am, ilmu memasak blablabala. Banyak sangat nak describe nya.

Share baju!!
Selalunya baju kakak yang akan kena rembat dengan adik-adik. Bila kakak dah tak boleh nak pakai satu baju ni, plus baju tu pulak memang kita pun asyik pandang2 je, confirm dapat punya la, dia kasi kita. Dia tau perasaan adik-adik perempuan dia ni.

Nak belanja, no hal la
Ni memang seronok kalau dapat siblings jenis tak kisah. Macam kakak aku, dia selalu sangat belanja aku dengan adik makan, kasi duit nak shopping walaupun cuma sorang RM10 ja haha. Cakap ja nak makan apa, conpirm dia tak kisah.

Bagi pendapat 
Selalu jadi kalau bab-bab shopping ni. Nanti si akak atau adik akan tanya, ni oke tak dengan dia. Time tu la boleh share pendapat masing-masing. Nanti kakak nak kahwin, kita pun boleh bagi pendapat juga baju pengantin mana yang cun dengan dia.

See? Seronokkan walaupun semua adik beradik kita sama jantina especially perempuan. Setiap kejadian yang Allah tetapkan, ada hikmahnya. Sayangilah keluaga, adik-beradik awak seadanya :)

13 comments:

  1. betul , apa yang tuhan bagi tuh yang terbaek dah :D

    setiap orang tuh lain2 sebab cara hidup kita memang berbeza antara satu sama lain...

    even my siblings ada 2 orang lelaki tapi bab2 sukan , CP lebih dari yang laen... ehehehe ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe ni dah terbalik dengan adik beradik dah ni CP ni:P

      Delete
  2. walau apa pun sayangai keluarga kt selamanya..hihi..

    salam aidiladha dear..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam aidiladha juga kak yui :)
      Memang sayang sangat2 dekat keluarga.

      Delete
  3. hahaa,betul2..seronok..dpat kongsi2 barang :p

    ReplyDelete
  4. Samalah kita . Tapi fiqah ada sorang abang je dari ramai2 adik . Yang lain semua perempuan .
    Memang tak bosan pon .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau bosan tu, taktau nak kata apa la kan hehe :)

      Delete
  5. tehee..setuju!!
    sebab kite pon pompuan semua..4 beradik lagi..hehe..

    ReplyDelete
  6. share baju tu part paling best. hahahahaha.

    ReplyDelete
  7. Haha mula mula aeny pun semua pompuan , but then Allah bagi rezeki dah dapat 2 orang adik lelaki :)

    ReplyDelete
  8. Anda ditag :D http://shairaelianis.blogspot.com/2013/10/segmen-kami-kembar-kami-geng.html

    ReplyDelete
  9. best sangat . tambah2 lagii kalau beza umur tak banyak

    ReplyDelete