1 July 2014

Seronok kot uitm tapah!

Assalamualaikum, hai!

Lepas macam-macam cerita jadi pasal dapat stay dalam kolej kediaman ke idok dekat uitm tapah ni akhirnya masalah tu selesai. Kami-kami semua berjaya dapat stay dalam kolej kediaman even pihak staf asyik buat terkejut gempaq pasal result permohonan tapi alhamdulillah. Kita happy uolls!

Ni la kolej kediaman siswi


Nak dekat 3 minggu duduk dalam kampus baru ni, alhamdulillah, so far so good. Infrastruktur memang lah tersangat cantik kalah kampus lama aku uitm seri iskandar. Semua barang baru, dari kolej kediaman, kelas, cafe,pusat islam, unit kesihatan etc. Sebenarnya uitm tapah ni ada dua fasa, fasa 1 & fasa 2. Fasa 1 ni bangunan lama (student lama guna & masih digunakan) sebelum bahagian fasa 2 ni naik. Yang aku stay sekarang ni fasa 2, bahagian yang baru sebab tu dia macam bahagia habis arrr dapat guna barang baru semua ;)

Ni nak share sikit, nak tunjuk la kampus baru aku hihi.

Kelas & lab computer 



Plaza pentadbiran


Pusat pelajar yang best!


Perpustakaan, buku pun takde lagi



Cafe yang buat aku angan-angan macam dekat u swasta :p



Yang best pasal kampus uitm tapah;

1) Siswi & siswa ada cafe/medan selera sendiri dekat dengan kolej kediaman masing-masing. Maknanya tak payah nak campur gaul lelaki perempuan kalau nak beli makanan tambah-tambah bulan puasa cenggini

2) No more double decker bed! Weeehoo, semua orang dapat katil single masing-masing, tak payah dah orang yang katil bawah rasa gegor-gegor dengan orang yang tido atas haha

3) Keadaan kelas yang sangat cantik. Ya allah, ni taktau nak describe macam mana. Memang selesa habis la dapat classroom yang macam ni berbanding dekat uitm seri iskandar dulu

4) Loker besi sahaja, tiada lagi loker kayu. Loker pun kemain ada cermin untuk masing-masing sorang satu, purghhh.

5) Cafe yang sangat menawan rupa parasnya. Kalau nak compared dengan utim si, aku rasa cafe dekat sini  macam buat aku dapat feeling macam tengah belajar dekat u swasta hehe

6) Ada pejabat pos & tempat jual tiket bas dekat pusat pelajar!

etc.

Banyak lagi yang best pasal kampus baru fasa 2 uitm tapah ni yang aku nak cerita tapi kita kasi sikit dulu larr. Kalau nak cerita part yang tak best pasal uitm tapah ni actually banyak juga. Macam orang-orang kaunselor selalu cakap, kalau nak positifkan minda, kita cuba minimize kan yang negatif. So aku sekarang ni tengah cuba sedaya upaya nak minimize kan part yang tak best pasal stay uitm tapah ni.

Apa-apa pun kita balik semula ke konsep bersyukur :)

Harap dengan perpindahan pelajar kampus lain ke kampus baru ni dapat kuatkan lagi semangat nak belajar sebab terlalu banyak kemudahan/kesenangan kalau nak compared to kampus lama. Happy studying shakira and friends!

65 comments:

  1. uitm tapah nih baru lg kan??

    sbg org pertama, jaga elok2 taw, so that junior bleh merasa jgak semua tu..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah, fasa 2 uitm tapah kampus baru. Sebelum ni fasa 1. Insyaallah, kami akan jaga elok2 uitm tapah ni :)

      Delete
    2. Klu ada peljar yg ingin tambah pendapatan utk mnjadi agen nasi lemak papa rm 1. Boleh hubungi aira 0174554177

      Delete
  2. wah wah wah . i feel u . macam mula2 masuk maktab dulu kan ? semua baruuuu !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wakaka hang tau takpa fatin. Memang aku ni asyik dapat jadi first batch je :P

      Delete
  3. hi, kami bercadang membuka kedai makanan dekat uitm tapah. bolehkah kamu bagi kami emel/cara memhubung kamu untuk propose sesuatu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi. Minta maaf cik/puan su, saya takde no contact no owner kedai area tapah ni tapi kalau awak berkesempatan, datang la Tapah. Banyak bangunan kedai yang tengah naik sekarang ni :)

      Delete
  4. Kalau nak contact kami, emel adalah kymgrouphr@gmail.com.

    ReplyDelete
  5. Hi... Awak macam mana belajar Di uitm tapah..best ke sbb Saya semester depan Insyaallah akan pindah ke uitm tapah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi. Seriously sangat best dari segi kemudahan kolej kalau awak dapat. Tapi kalau bab nak shopping, enjoy2, tapah ni takde apa sangat. Kalau yang paling dekat pun dekat Kampar dalam 45minit perjalanan :)

      Delete
  6. Sorry to say...kampus je besar..tapi kolej kediaman tak cukup untuk menampung semua student. So bersedialah untuk duduk kat luar bila student lebih ramai dari tempat kediaman. Bersedialah untuk menyewa rumah2 kampung di sekeliling area Tapah tu..rumah kecik sewa ramai2 dan tak selesa. Bukan nak menakutkan, tapi realiti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Actually kolej kediaman tu pun besar tapi sebab intake banyak tahun ni, dengan kemasukan pelajar dari kapus transit macam seri iskandar, jengka and melaka, sebab tu semester ni ramai student kena stay dekat rumah sewa. Saya pun sekarang ni tinggal dekat rumah sewa tapi alhamdulillah, okay :)

      Delete
  7. Nak tanya , kat uitm tapah ni dah masuk ke intake untuk Degree perakaunan ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak, sorry. Saya pun tak tahu dekat Tapah ada student Degreeke tidak tskk tskk :( Tapi rasanya kalau degree akaun dapat uitm puncak alam.

      Delete
  8. Salam, saya pun menetap di kolej beta. Boleh saya tau dekat mana nak ambil barang poslaju? Ada yang kata ambil di pejabat kolej. Tapi pejabat kolej dimana ya? Terima kasih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Ye awak, memang kalau nak ambik hal2 pos semua dekat pejabat kolej. Pejabat kolej ade dekat Beta 12 :)

      Delete
  9. Assalamualaikum dik..akk dr company printing tshirt..if brminat nk buat duit poket,boleh sms akk k..kita bg komisyen utk setiap tshirt yg awk amik order.nnt akk explain pjg lebar k..012 5953 789

    ReplyDelete
    Replies
    1. company kt tapah ke?

      Delete
    2. company kat tapah ke?

      Delete
    3. Waalaikumussalam. Insyaallah kalau ada student tapah yang baca blog saya and berminat nak buat side income,harap2 dia akan contact akak. All the best akak :)

      Delete
  10. hi..

    akk brcdang nk bkak kdai printing & photostat... dlm uitm dah ade servis printing ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi akak.

      Haaa, bagus tu cadangan akak. Memang dalam uitm dah ada servis printing tapi TERLALU ramai student nak print n photostat sampai kena tunggu lama. Akak kalau nak bukak kedai photostat, make sure student dalam uitm kena tau (marketing kena hebat), baru diorang tahu.

      Delete
  11. assalam..hi akk nk mintak tolong..akk ade rumah untuk disewa di bidor.minta tolong tanyakan ade tak student yang mencari rumah untuk next sem. rumah fully furnished dan wifi juga disediakan.berminat kol akk k. 010-4051309

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam,insyaallah saya akan usahakan :)

      Delete
  12. salam..nk tny..student uitm tapah memang kena duduk luar ke?..klu yg bru msuk plk cmner?..hrp dpt beri penjelasan..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam. Masa waktu saya, yang mana part 3 ke atas memang kena duduk rumah sewa tapi rasanya kalau student baru (part 1),insyaallah dapat kemudahan kolej kediaman :)

      Delete
  13. salam..nk tny..memang student uitm tapah kena stay luar ke? n cmner plk dgn student baru?..hrp dpt beri penjelasan..tq

    ReplyDelete
  14. Assalam. Adakah wajib pelajar diploma duduk di asrama/boleh? Saya dapat tawaran ambilan nov ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam. Dapat duduk di asrama atau tak bergantung kepada kekosongan kolej and keaktifan awak dekat universiti. Macam waktu saya dulu, part 3 and above memang wajib duduk rumah sewa sebab kolej cuma dberi kepada yang betul2 junior tapi kalau awak intake baru insyaallah dapat duduk asrama :)

      Delete
  15. Sis,boleh tolong ambik gambar bilik siswi tu cmne tak? saya nak tengok.sbb sya akan masuk next week.tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak,saya dah lama habis belajar dekat Tapah awak. Takde pula simpanan gambar bilik dekat tapah dulu :)

      Delete
  16. Sis,boleh bagi gambar asrama siswi tak? saya akan masuk uitm tapah next week. so,saya nak tengok cmne dia pnya bilik.Thankyou

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak awak,akak takde gambar blik uitm tapah tapi jangan risau bilik dia memang best,cantik sangat sebab semua barang baru :)

      Delete
  17. Cik Shakira,

    Terima kasih sebab kongsi maklumat mengenai UITM Tapah. Ia amat berguna.

    Di mana kemudahan mesin basuh?

    Jika tiada, di mana biasa siswa/siswi cuci pakaian mereka?

    Sekian terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama-sama encik. Saya tak berpa pasti samada kolej penginapan uitm tapah dah ada kemudahan mesin basuh ke belum. Sebab saya dah lama tinggalkan uitm tapah :)

      Delete
    2. sekarang uitm dah ada kemudahan mesin basuh dekat setiap kolej :)

      Delete
    3. Iye ke. Senang la student sekarang,masa waktu saya belajar dekat sana,kemudahan mesin basuh takde lagi.

      Delete
  18. Akak, kat sini dkat tak dengan bandar ? Senang tak nak cari fast food 😁😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni yang sedihnye,uitm tapah ni dalam sikit kawasan dia. Kalau nak ke pekan,kena naik teksi or bas or service kereta. Fast food ade la kfc,pizza hit dengan secret recipe. Kalau nak beat lagi,ada wjng zone dekat kampar tapi jauh :)

      Delete
  19. salam~ nak Tanya, penginapan dekat uitm ni students first year mmg wajib stay ke acane ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam.

      Selalunya student first year memang dapat duduk dalam tapi depend on awak nak stay dalam ke tak. Tapi bagi saya,kalau student first year better stay dalam,rasa dulu kolej cantik tapah,hehe.

      Delete
  20. assalammuaikum sis, saya nk tnya dlu sis belajar kt uitm tapah ni ambil kos apa ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.

      Saya ambik kos diploma perakaunan dulu dekat tapah :)

      Delete
  21. assalamualaikum. sy dapat tawaran ke sana. selepas sem 1, kita x boleh duduk kat asrama lagi ke? kalau nk duduk kat asrama kita kena buat apa? silibus n pembelajaran diploma perakaunan kat sana okay tak? mencabar tak? Mintak cik shakira share pasal uitm tapah ni more detail sbb sy ragu2 nk pindah or tak. sy sekarang study kat kptm bangi kos diploma perakaunan jugak. hajat sy nk pindah uitm, yelah kan ipta sape tak nak. lagipun yuran dia sy dengar murah drpd sini. tapi parents sy xkasi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Insyaallah,saya akan cuba semampu mungkin soalan awak.

      1) Selepas sem 1 awak boleh lagi stay kolej tapi kena kumpul kupon/stiker aktiviti yang pihak kolej/uitm anjurkan
      2) Untuk diploma perakaunan uitm,semua silibus memang okay and best sebab memang semua up to date and ofcourse mana2 course yang awak ambik mencabar :)
      3) Kalau nak share detail saya pun dah grad dari uitm tapah hihi. Ini je lah post yang saya ada pasal uitm tapah. Mungkin awak boleh baca komen2 yang saya balas dekat readers lain.
      4) Yup,yuran uitm memang sangat murah and kualiti pembelajaran dan lecturer dia saya boleh jamin tiptop!! Semua lecturer dekat uitm sangat2 berdedikasi! :D

      If ikut personal experience sayasya memang suka and sayang sangat dekat uitm. Sebab lecturer dia semua bagus2,fasiliti pun tiptop,makanan murah. Maybe awak kalau betul2 nak pindah uitm,bincang2 elok dengan parents awak.

      Hope this can help you :)

      Delete
  22. alhamdulillah,,, saya student uitm tapah gak,, seronok kat sini... huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uitm tapah memang best pun! Saya suka fasiliti dia dengan lecturer yang hebat2 ada dekat sana :)

      Delete
  23. Dear, can i get ur email or contact no?
    mdm irda, lecturer FP Tapah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam madam Irda. Sorry for the late reply. You can contact me at shakirapathi@yahoo.com

      Delete
  24. Assalamualaikum sis. saya dapat tawaran kat sana untuk diploma sains & math. daftar 20/5/2017 ni. boleh saya tau sis course ape? sebab saya nak tau apa yang akan saya belajar nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Tahniah awak dapat tawaran belajar diploma sains & math! Hebat course awak tu,bukan semua boleh in dengan subject sains tulen.

      Saya dulu course diploma perakaunan,tak sama dengan awak. Tak boleh saya nak tolong awak :)

      Delete
  25. dekat uitm tapah ada mesin atm tak? kat mana ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada mesin atm bank islam dan maybank. Tak silap saya dekat student centre :)

      Delete
  26. Dari uitm tapah nak pergi seri iskandar berapa lama eh? Kalau pergi ipoh? Sebab tak ada bandar kan yg dekat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dari uitm tapah nak ke seri iskandar dalam sejam lebih awak. Kalau ke ipoh dalam 45 minit. Itu anggaran saya lah.

      Pekan paling dekat dgn tapah ialah kampar.

      Delete
  27. assalamualaikum kak , boleh saya tanya kaalu untuk student baru kan ade orientasi kan , selalu orientasi tu ape aktiviti nye ye? tu pon klu akak masih ingat sbb saya student lepasan spm .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Yup,ada minggu orientasi yg dipanggil MDS (minggu destini siswa).

      Nanti waktu MDS tu,ada banyak talk pasal course,jalan2 fakulti,main2 game sikit,tapi mostly banyak talk la dekat dewan.

      Delete
  28. assalam, nak tanya.... para siswi/siswa boleh bawak kenderaan sendiri tak? and boleh park dalam kolej ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam.

      Untuk pelajar yg dapat kemudahan kolej kediaman,awak dilarang bawa kenderaan sendiri melainkan ada surat sakit dari doktor atau awak ni ahli perwakilan pelajar,ni boleh dapat pengecualian.

      Melainkan awak NR (non resident) yg menyewa rumah dekat luar,baru awak boleh bawa kenderaan sendiri. Tapi kalau motor,awak boleh bawa walaupun duduk dalam kolej. Cuma kereta sahaja yg susah sikit nak boleh bawa.

      Delete
  29. assalam....wifi bole dpt x dlm bilik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam. Boleh dapat wifi area bilik. Setiap aras ada modem wifi sendiri.

      Delete
  30. Salam dik..nk tanye..jarak bangunan kelas jauh2 tak?klu dr bangunan pentadbiran or bolck pensyarah bole jln kaki x ke kelas?ke jauh sgt?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam.

      Uitm tapah ada dua fasa,fasa 1 ialah bangunan lama dan fasa 2 ialah bangunan baru (semua baru). Gambar2 yg saya tunjuk dekat atas tu semua dekat bahagian fasa 2. Kalau kelas dengan bilik lecturer memang dekat sebab semua dekat fasa 2. Tapi ada juga sesetengah lecturer dapat bilik dekat fasa 1 which saya boleh cakap jauh juga dari fasa 2 and memang possible utk akak kena ada kereta sebab kalau tiap2 hari kena jalan,boleh kurus and penat. Tapi kalau akak dapat bilik lecturer dekat fasa 2,then it's okay sebab memang dekat pun dengan kelas :)

      Delete
  31. Assalammualaikum sis, dulu sis mmg stay kolej sampai habis diploma ke? Camne eh nak buat camtu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam.

      Masa dekat Tapah,saya cuma dapat stay satu semester je. Tapi kalau awak nak stay dekat kolej dari part 1 sampai awak grad,awak kena kumpul stker aktiviti fakulti/kolej/persatuan banyak2. Insyaallah kalau awak aktif,awak boleh stay dekat hostel sampai grad :)

      Delete