13 November 2012

Cara hilangkan period pain / senggugut

Hari ni nak kongsi sedikit ilmu dengan korang. Dah baca tajuk pun twu kan. Kalau lelaki nak baca pun boleh, mane twu boleh kasi twu adik perempuan ke, kakak, kakak ipar takpun girlfriend korang.

Cara-caranya :

1. Baca ayat 69 surah An-Nahl
Yang ni dapat dari sayangg aku :) *malu la pulak hee. Aku rasa ni yang paling mujarab untuk korang cuba. Aku tak pernah lagi cuba cara ni, tapi aku yakin cara ni memang berkesan. Ubat dari Allah kan. Kalau takde madu, letak tapak tangan dekat atas rahim / perut korang dan baca ayat surah tuu. InsyaAllah, menjadi. Kesakitan akan berkurang. Thanks sayangg untuk info ni :)





. . . . . . . . 


2. Menangis
Oke yang ni mungkin nampak macam merapu sikit. Tapi korang twu tak dengan menangis, korang rase lagi lega sebab dapat lepaskan semua. Kajian pun ada tunjuk yang apabila seseorang itu menangis, dia akan menggunakan seluruh tenaganya. So waktu tengah period pain sangat-sangat tu, korang naik atas katil lepas tu start menangis haha. Konklusinya :

Naik katil --> Menagis --> Penat --> Tetido --> Period pain hilang :D


. . . . . . . . 


3. Tidur
Tak payah pikir banyak-banyak, masuk bilik, tidur terus. Confirm hilang macam tuu jea senggugut tuu. Tak payah nak fikir-fikir sangat kenapa aku sakit, kenap. Lelap, pejam mata dan tidurrr.



                      . . . . . . . . 

Tu la antara cara yang aku suggestkan korang buat bila period pain datang menyerang. Seeloknya tak payah ambik panadol menstrual yang colour pink tuu. Sakit ni kan fenomena semulajadi, lagipun perempuan jea yang rasa kan, lelaki tak :) Last sekali, cara nak sedapkan badan ialah dapatkan urutan dari yang tersayang - macam husband and wife dekat bawah ni hehe :)

15 comments:

  1. ohh , nice sharing la ! p hanan baru je kene skalik je senggugut , alhamdulillah .. btw , gamba kucing tu cutee sangat ! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. comelkan kucingg tuu :)
      untung la sekali jea kene :)

      Delete
  2. ada yg kata minum kopi pekat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pernah lagi try yang tu.macam lagi sakit perut je :P

      Delete
  3. dulu selalu gak sakit camni,..cara yg pling berkesan is tidoooo..ha3

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha kan kan? :) tido paling terbaikk (Y)

      Delete
  4. terima kasih, dah lama cari tips ni. selalu jugak kena benda ni =,='

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama sama afrina. biasa la, sakit perempuan :)

      Delete
  5. y menangis tu betul..tp klw benti nangis sakit balik..so citanya kena menangis lah smpai lena..meqoyan la sowang2 dlm bilik..sapa y dengaq tu abaikan ja..hhahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahahakan tapi saya tak pernah lagi la menangis kuat2, cuma meroyan tu ye la dalam bilik :p

      Delete
  6. Tidur, rehat yang cukup untuk redakan dan kurangkan sakit senggugut memang berkesan. Boleh juga ambil suplemen untuk stabilkan hormon dan lancarkan pengeluaran haid selain bagi kita bertenang ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yupp, betul tu. Insyaallah, mungkin tidur dapat kurangkan sikit rasasakit tapi kena tidur gaya macam baby hehe.

      Delete
  7. tips yang comel sangat tapi relevan :)

    ReplyDelete