Sekarang ni dekat kawasan utara pun memang selalu hujan dan ada satu malam tu, suhu dekat area rumah aku sangat sejuk macam cameron highland baru lepas hujan. Sangat-sangat sejuk sampai kena pakai stokin. Selalu bila musim hujan+sejuk ni, kita mesti rasa nak makan makanan yang panas-panas macam bubur, sup ayam, milo panas etc. Tapi aku lain..
I am craving for...
AIS KRIM GORENG!
Yang best ais krim goreng ni sebab dia combine dua jenis suhu; suhu panas and sejuk. Panas di luar and sejuk di dalam, purghhh! Kalau nak beli yang sejuk beku jenama nestle tu, harga dia sampai RM9++ lepas tu ada 6 biji je - macam rugi. So craving punya pasal, terus pergi beli ais krim vanilla and adrenaline memuncak nak memasak. Jadi kali ni nak share resepi ais krim goreng jimat and murah dengan readers.
Bahan-bahan:
Roti gardenia, gelas/mug, ais krim (any flavour)
Step 1:
1. Tekup gelas/mug atas roti untuk dapatkan size on how much ice cream you should put on it
Step 2:
2. Letaklah ice cream flavour yang readers minat
3. Letak kepingan roti yang ke-2 dekat atas ais krim tadi
Step 3:
4. Tekup gelas/mug atas roti tadi
(pastikan agak dekat mana ais krim tu)
5. Buang lebihan roti & guna pisau untuk buang serpihan roti yang kecik-kecik
6. Korang akan dapat hasil macam dekat sebelah
Step 4 :
7. Ulang step 1-3
8. Dah dapat hasil, simpan dalam peti sejuk selama 2 jam
Step 5 :
Goreng dalam 8 saat & INILAH HASILNYA!! :D
Puas hati sebab murah, sedap, boleh dapat banyak dan ofcourse, boleh increase skil memasak untuk impress bakal suami wakaka. Selamat mencuba! :P
No comments:
Post a Comment