1 October 2015

Aku dan uitm puncak alam

Assalamualaikum!! :)

Hoii la,hoii la. Gila lama dah tak update blog since masuk uitm puncak alam ni. Sejak jadi student degree,masa first week tu terkejut badak juga la sebab tetiba rasa macam awat aku bodoh sangat ni, tak paham langsung apa lecturer ajaq. Mental breakdown 100% sampai rasa mampu failed kertas subjek tu tapi lepas dah kena marah (nasihat) dari encik jan baru rasa stabil la sikit. Sikit je lah hahaha.

Hari ni dah masuk week 4 and it's mean that I already have been here in puncak alam for around 1 month. So far so good dan alhamdulillah sebenarnya boleh ja nak hadam apa yang lecturer ajar cuma kena revision balik sebab lecturer ngajor memang laju.

Dah hampir sebulan stay dekat uitm palam ni, ada la yang best dan tak best bagi aku (manusia mana nak pernah rasa puas).

Yang best duduk palam,

1) Kalau dapat stay kolej memang best sebab bilik memang luas dan selesa. Ada ruang tamu + meja makan kalau nak buat candle light dinner dengan housemates.

Meja study tepi tingkap,boleh berangan hihi
Nak buat round table tak puas hati pun okay

2) Harga makanan semua sangat affordable dan sedap. Coolblog pun ada dekat cafe sini.

3) Panorama dekat palam ni memang cantik sebab kampus ni atas kawasan bukit so rasa tenang la nak revision and study.

Yang bangunan bulat tu surau ibnu sina
4) Ada pasar malam kecik-kecik setiap weekdays dekat kolej siswa.

5) Ada kemudahan gymnasium untuk siswi!! Weeheee, ni yang paling seronok!! (walaupun aku bukan set2 pergi gym)

6) Kemudahan wifi internet sangatlah laju sampai boleh download/streaming movie online! (compare to uitm tapah yang aku nak log in pun tak pernah lepas)

7) Boleh cepat kurussss sebab nak pergi kelas ja dah exercise dah gara-gara turun tangga maut.

8) Kalau nak balik bilik tak payah penat menapak tangga maut sebab dekat sini ada bas rapid kl khas untuk route dalaman uitm sahaja and it only cost you RM1 and if you have touch n go, it will only be 80cent.

9) Masuk library tak payah tinggal beg dekat rak luar dah,yeayyy!!


Dan bahagian yang tak best.. T.T

1) Tangga maut!!! Ada yang panggil tangga kejayaan. Kalau nak ke kelas,kena turun tangga yang sangat lah jauh & tinggi. Kalau hari hujan lebat lagi bahaya sebab air turun macam waterfall.


2) Taik burung!!! Lalu la dekat fakulti ke atau nak ke library,anda akan disambut dengan bau-bau yang harumm dari najis burung-burung ini.

3) Kafe dekat bahagian kelas cepat habis makanan!! Ni memang masalah besar bila kelas sampai petang,pukul 1.30 pun makanan dh habis babe.

4) Surau fakulti akaun,hotel and library yang kecik! Huaaa,nak solat pun terpaksa berhimpit-himpit,kurang selesa sikit nak beribadat especially waktu Zohor. They should build a big mosque around the classes side.

5) Nak keluar mana-mana jauh!! Kampus palam ni dekat kawasan dalam juga la so kalau nak ke arah shah alam tu memang jauh dan jalan dia hutan je keliling tu,scary..
.
6) Himpit-himpit naik bas!! Ni yang paling kritikal especially waktu peak hour student habis kelas. Semua berebut nak naik rapid kl macam tin sardin dah.

7) .... (suddenly blur)

Arghh tu petunjuk suruh aku dah-dah lerr buat bahagian yang tak best tu hahaha. Anyway di mana pun aku berada,aku sentiasa syukur sebab aku still ada peluang nak merasa belajar dekat sini. Walaupun ada yang best & tak best,kita manusia kena dan wajib bersyukur atas nikmat yang kita ada sekarang.

Sekarang dah start busy dengan kuiz dan test semua. Entah bila boleh lagi rajin nak update blog mihmihmih. Thanks for reading my blog. Adioss!!~

Ni past post aku pasai yang best nya uitm tapah ----> seronok kot uitm tapah


Akhir kata, terimalah selfie gegorr dari tuan blog dan rakan-rakannya :p

48 comments:

  1. wahhh bestnyaa. sy baru nk mohon uitm utk second intake ni. upu dulu tak mohon sbb tak ambik muet lg masa tu. skrg masih berfikir2 nk ambik course apa yang sesuai utk mohon kt uitm. sblum ni ambik law&syariah. sobbb sobb. bila tgk balik, course business dgn tech je banyak. tawakal jelah moga2 dpt course yang boleh bwk. kena lari course laa nampaknyaa heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang best pun dapat masuk balik universiti,hehe. Iye ke awak,takpe,ketetapan Allah tu yang paling terbaik. Insyaallah awak boleh bawa course baru ni walapun lari dengan apa awak belajar dulu :)

      Delete
  2. weh gegooorrrrrrr wehhh, letak la selfie cecanteksss sikit, hish jatuh saham ai hmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gegor pun okay what bebe. Baru tak nampak kesan2 jerawat hahaha

      Delete
  3. eh. kita budak asasi sains kat sini duduk di Rafflesia 3. Cantiknya permandangan dari Casuarina....:Dambik course degree apa kat sini?

    ReplyDelete
  4. Salam sis boleh saya tau sub untk degree acc?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam.

      Tak silap saya,kalau nak continue pure accountancy juga, cuma ada Bachelor (hons) in accohbtancy sahaja. Account tak banyak sub macam kos business :)

      Delete
  5. dulu amek degree. mcm mana dengan orientasi semua tu ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya lepasan diploma perakaunan uitm.So bila masuk degree,dah takde orientasi (minggu destini siswa) sebab saya dah buat orientasi waktu diploma dulu.

      If awak dari asasi or matrik,and dapat masuk degree for first time at uitm,yes,awak kena buat orientasi.

      Kalau orientasi uitm atau kita panggil MDS,selalunya seminggu and akan ada talk,aktiviti sikit. But mostly talk,so dengar je apa diorang nak bagitahu. Memang boring sikit,hehe.

      Delete
  6. Salam sy skrg study sem 3 dip akaun kat uitm tapah.Nak tanya sikit mmg mostly student akaun smbung degree kt palam ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Yup,mostly ramai yg akan sambung degree akaun tapi ada je yang ambik bisnes,admin. Ikut minat awak la nak ke arah mana tapi yes,mostly sambung akaun jg dekat degree :)

      Delete
    2. Salam. Yup,mostly ramai yg akan sambung degree akaun tapi ada je yang ambik bisnes,admin. Ikut minat awak la nak ke arah mana tapi yes,mostly sambung akaun jg dekat degree :)

      Delete
  7. Budak dip yg baru nk daftar nanti , depa bagi pengagihan bilik cemana ek ?
    Maksudnya , kalau nk dapat sebilik dengan member cemana ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pihak kolej akan bagi bilik melalui drive thru. Means kalau nak dapat bilik sekali,naik kereta sekali atau pun kereta member dekat belakang kereta kita. Macam tu la yang saya buat dulu dengan member :)

      Delete
  8. Klau penerapan degree dia bg kolej smpai sem berapa je eh ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selagi awak aktif dengan aktiviti kolej,fakulti dan kumpul stiker yang cukup,insyaallah,awak dapat stay kolej sampai habis belajar :)

      Delete
  9. Okayh ke study situ? Menyeramkn x?? Em em berapa thun dduk kt hostel?? Ad dip art and design fotografi x kt sne?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah,satu semester saya dekat sana okay sebab saya suka suasana belajar dekat sini,tenang,sejuk,selalu hujan. Menyeramkan? Takde yang menyeramkan pun dekat sini,hehe. Jarang la ade cerita hantu2 ni. Lain la kalau jalan sorang2 waktu malam,itu memang seram.

      Kalau nak duduk dekat hostel,awak kena aktif dengan aktiiti fakluti,kolej etc. Kumpul sticker aktiviti banyak2,insyaallah dapat stay kolejhostel sampai habis sem. Rasanya diploma dip and art takde dekat uitm puncak alam tapi dekat ada dekat uitm seri iskandar,perak :)

      Delete
    2. Uitm kt mana ad dip?? Area shah alam xde ea?

      Delete
    3. Diploma apa ye awak? Mungkin boleh try google sebab saya tak pasti shah alam ade ke tidak diploma yg awak nak tu,diploma art and design fotografi :)

      Delete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. Assalammuilaikum sis..boleh sya dptkn sdikit maklumat terperinci tntng uitm puncak alam dri sis?..actually this is for my manuskrip..so..hrp sis boleh tlong sya..thank you..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.

      Saya dah berhenti belajar dah dari uitm puncak alam. Jadi saya rasa saya tak dapat bagi info penting yang awak nak. Minta maaf eh sis :)

      Delete
    2. Knpa brhnti sis? Klu xleh bagitau xpe. Sbb sy baru nk masuk sana.

      Delete
    3. Sebab saya dapat tawaran sambung belajar dekat intec.

      Delete
    4. Sis berhenti and sambung buat acca ke kat intec?

      Delete
  12. salam sis , pengankutan terminal bas mana paling dekat untuk balik kampung , boleh sis bagi gambaran tak ? sbb saya akan masuk ke sana 25 hb 2 2018 ni harap membantu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terminal bas paling dekat ialah terminal bas klang. Dekat dengan Giant.

      Delete
  13. Assalamualaikum sis,

    Nak tanye,kita dpt pilih jenis bilik atau memang dh ditetapkan? Sye suke tgk bilik sis :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam. Pihak kolej akan tetapkan masa kita nak daftar nanti. Bilik dekat palam memang cantik kalau awak dapat casuarina. Tapi sekarang casuarina diorang dah tukar bagi semua untuk siswa :(

      Delete
  14. Salam, sis stay uitm puncak alam berapa weeks before transfer intec??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Habis satu sem,6 bulan lah kiranya. Esok tu nak final exam,harini pergi office cakap nak quit palam.

      Delete
  15. salam sis. kalau jak masuk uitm kena ada sijil lahit parents ke? time sis mendaftar ada tak diminta sijil lahir parents?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Saya tak pasti sebab dah lama jadi tak ingat. Tapi rasanya tak kot. Tapi kalau dalam borang cakap perlu,awak lena sediakan :)

      Delete
  16. Salam sis. Bebudak asasi diorang stay asrama kolej situ jugak ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam. saya tak pasti awak. mungkin awak boleh call pihak uitm palam,tanya dengan diorang.

      Delete
  17. Salam sis. Bebudak asasi diorang stay asrama kolej situ jugak ke ?

    ReplyDelete
  18. Salam, bdk degree boleh stay asrama ke? Smpai bila? And asrama yg atas bukit tu ke hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Boleh awak untuk first semester. lepas2 tu awak kena kumpul kupon/stiker aktiviti untuk ddapat kolej. asrama memang semua atas bukit awak,kena naik tangga kejayaan kalau taknak naik rapid hehe

      Delete
  19. Aslm sis,uitm puncak alam ni ada kos diploma pengurusan dan teknologi pejabat tak? Kos ni dibawah Fakulti Pengurusan Perniagaan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalm. Minta maaf,saya tak pasti awak sebab saya kos perakaunan. Mungkin awak boleh check dekat website uitm.

      Delete
  20. hi sis, saya bakal masuk diploma perakaunan julai ni dekat uitm tapah. boleh kan kalau nak further degree akaun dekat ua lain macam um? total dip+degree berapa tahun eh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi. Tahniah dapat sambung diploma perakaunan dekat tapah. Lecturer dekat situ semua hebat2.

      Yup,boleh je nak sambung degree dekat ipta lain. Tapi degree awak akan jadi lama sikit sebab exemption credit hour uitm tak sama dengan um.

      Kalau awak buat penerapan degree ke uitm,total belajar awak dari diploma ke degree akan jadi 5.5 years. Ni kira standard sebab kalau masuk penerapan degree uitm,awak dapat byk credit exemption hours sebab diploma dari uitm juga. Good luck! :)

      Delete
  21. hi sis.. stesen ktm terdekat dari palam ada tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi. Yang paling dekat ktm sg buloh.

      Delete