2 January 2016

Tahun baru,pengalaman baru

Assalamualaikum,hello 2016 :)

Selamat tahun baru readers! Dah masuk tahun baru,baru aku na buat post. Iye la,sebelum ni busy dengan life degree dekat uitm palam. Aku ada meroyan yang aku rasa macam bodoh gila bila masuk degree ni tapi rasanya lepas ni aku akan lagi,lagi,lagi meroyan!! Sebab aku berjaya lepas interview Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputera (YPPB) untuk sambung buat kertas professional akaun yakni ACCA dekat INTEC Education College.

Tak pernah terpikiaq dapat sambung sampai tahap ni :')

Alhamdulillah!
 So rasanya lepas ni aku akan lagi meroyan sebab dengaq cerita,ramai yang ambik paper ni deme sampai sacrifice masa sosial. Kalau masa buat degree pun blog aku tak banyak post,ni kan bila dah masuk tempat baru ni. Habisss laaa ha-ha-ha-ha-ha!!

Kucing dekat intec sihat betul,manja pula tu,nak tido pun dekat-dekat dengan aku :>

meow ni tengah carry babies :)

Insyaallah,aku akan share tips & pengalaman aku pergi interview YPPB untuk next post bagi kegunaan bakal-bakal scholar! La ni nak pi nangehh ngan kawan-kawan sat,sedih nak tinggai depa semua kat uitm palam ni :'(

lepas ni suasana belajar macam dalam sekolah lulz

16 comments:

  1. assalam.. sis masuk palam n mohon yayasan peneraju or dah habis dkat palam baru mohon peneraju.?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam. Masa masuk degree satu semester dekat palam,saya ambik ptptn. Sempat buat satu semester degree sahaja di palam,lepas tu apply peneraju and dapat tawaran buat acca dekat intec,terus quit degree :)

      Delete
    2. Sorry.. Nak tanya posaibilities utk dpat peneraju sis rasa mcm mana.. Sbb saya mcm sis tp baru nak masuk palam..

      Delete
    3. Pasal possibility nak dapat tu saya tak berani nak assume. Yang penting waktu interview dengan test tu,awak buat betul-betul. Takpe ramizah,saya awal2 dulu pun macam awak juga,ragu-ragu,boleh ke dapat sebab dah sambung degree tapi takpe,jangan risau,awak cuba je apply. Dapat tak dapat tu lepas awak dah usaha masa interview dan serahkan pada Allah :)

      Delete
  2. Hi akak, saya ni lepasan diploma in accounting information system di uitm. Saya akan tamatkan pengajian bulan oktober ni. Saya berhasrat nak sambung acca pada tahun 2017 under yayasan peneraju tapi saya dah terlepas permohonan untuk tahun ni agak agak saya perlu tunggu tahun hadapan ke baru boleh mohon? Ke yayasan peneraju ni akan buka lagi untuk acca sesi seterusnya bagi tahun 2017? Acca ada 2 kali intake kan dalam setahun? Lepastu kalau mohon yayasan peneraju tahun ni(dalam bulan 8 macam tu) untuk intake januari tahun depan ke? Mohon pencerahan ye akak maaf banyak sangat soalan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi mira. Untuk jawapan kepada soalan awak :

      1) Yes,peneraju ada buat dua intake dalam setahun - Januari & Julai

      2) interview untuk intake Januari usually bulan November & interview intake Julai usually bulan 5

      3) As long as awak memenuhi syarat peneraju,awak apply je peneraju.

      4) Bulan 8 dah tekde interview dah awak. Tunggu next November a month after awak habis belajar. Rajin2 check website peneraju

      Good luck!!

      Delete
    2. OMG I'm the same situation jugak. terlepas yg yayasan penraju punyaa. Baru nak tanya, dah ada org tanya, Thanks btw :)

      Delete
    3. Really? Haha,don't worry,awak boleh try untuk next intake punya. Good luck interview nanti! :)

      Delete
  3. Salam, nak tanya, how is the study environment in Intec? And also the hostels provided by Intec? Sbb ada kawan saya gaya cerita dia as if macam the hostel tu teruk sgt. Saya tak kesah sgt pasal the environment tu sangat pun, but just curious nak tau like how is it? And betul ke, the rules and regulations strict sgt, sampai kan weekend nak keluar kene mintak permission felo etc etc. Ni based on kawan saya cerita tu la. Just nak tau, how is it like studying in Intec. Thank you!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Saya rasa kawan awak tu saja je tu nak takutkan awak,hehe. Jawapan untuk soalan awak :

      1-study environment dia okay,sebab mostly kelas students acca diorang dah upgrade jadi selesa and cantik. Even aircond pun sejuk.

      2-pasal hostel pula,okay je hostel. Macam saya dapat blok cemara,cantik la bilik2 dalam blok cemara ni. Tapai kalau blok akasia,saya tak pasti macam mana. Mungkin kawan awak stay blok akasia agaknye. Cuma kalau awak dapat intec nanti,saya cadangkan awak beli extra kipas satu sebab dekat sini panas. Trust me!

      3-the rules and regulation dekat sini takde lah strict sampai macam kawan awak cakap tu. If nak keluar weekend or nak balik,keluar je. Sebab ni bukan sekolah,hehe. No need nak minta permission fello semua. Curfew dekat sini is 12 am. Tu paling lewat.

      Saya rasa kawan awak saja nak sakat tu. Sini okay je,semua okay. Selamat and panas,hehe. Anyway,if you have any questions more,just drop it by. Harap saya dapat tolong awak dengan jawapan2 ni :)

      Delete
    2. Tqsm! Really helpful tho. hehe :)

      Delete
  4. Salam. Nak minta pencerahan sikit sebab sy agak confuse. Katakan kita dah apply biasiswa under peneraju utk study ACCA dkt INTEC ni, and dah dapat pun. Kita perlu apply lagi sekali dekat INTEC sendiri tak untuk kemasukan as their students? Atau pun sebenarnya bila dah apply dan dapat biasiswa peneraju tu, kira kita dah automatik jugak terdaftar as INTEC student.

    Maaf kalau berbelit.

    ReplyDelete
  5. Yup,bila dah apply dan dapat biasiswa penaraju,awak dah automatic jadi student intec. Tak payah daftar under intec dah. Means,masa pendaftaran dalam surat tawaran tu,awak cuma bawa dokumen yg dinyatakan.

    Takpe awak,tak berbelit pun,saya faham :)

    ReplyDelete