12 January 2013

Loghat Utara vs loghat Temerloh

Betul la orang selalu cakap kalau kita addicted dekat something tu, kita mesti berusaha nak tahu perkara tu sedalam-dalamnya. Same goes to me. Sepanjang aku berkenalan dengan sayang aku, Pojan heee :3 macam-macam aku dah twu pasal Temerloh. Aku buka website tadi nak cari loghat bahasa Temerloh dan hasilnya, bravo ! Macam-macam perkataan pelik aku jumpa haha sorry sayang :P Kejap aku letak beberapa perkataan pelik-pelik tu hehe.


A
Aok - awak
Aok mer @ Wok Mer - kamu semua
Ampuh - sempat
ambender - apa benda
anggu- kesepian /sunyi

B
Babir - degil Contoh ; pepaleh .. babir aok neh ..
Berderau - gotong royong Contoh ; aokmer tok gi berderau kat baleiraye ke ?
Bahan - pukul, Contoh : bahan kuat sket..bior mampuih.
Berlemin - berminyak
Biroh - gatal



C
Cakne - ambil hal
ce - awalan pada beberapa perbuatan..seperti..awok ce cuba dulu
Cemuih - bosan
Cenekang - kuku cekam tu le
Cekut - cakup/beritahu


Unik kan? Actually banyak lagi perkataan lain. Aku tak boleh bayangkan macam mana aku nak cakap loghat Temerloh nanti sebab darah Utara memang melimpah-ruah dalam urat saraf aku ni, pekat gilaa. Sayang kena ajar orang cakap Pahang habis-habisan la nanti :) Disebabkan aku terlalu addicted nak tahu pasal daerah Temerloh ni, aku ada jugak survey-survey website nak cari tempat menarik dekat sana. 



Antara tempat-tempat menarik yang ada dekat Temerloh :

1. Deerland
2. Bukit Rengit
3. Dataran Patin
4. Kuala Gandah
5. Taman Esplanade
6. Taman Kubang Gajah
7. Pusat Pemuliharaan Seladang

Ada macam-macam tempat menarik rupanya dekat sana dan aku dah bagitau dekat dia yang aku nak pergi semua tempat tu bila aku turun sana nanti haha. Tak sabaq gila nak pergi sana, dah lama tak pergi Pahang sobsobsob. Kalau nak tahu, Temerloh ni famous dengan masakan Ikan Patin Gulai Tempoyak. Masalah besar di sini, aku tak makan durian ! OMG, macam mana aku nak masak lauk ni nanti dekat dye. Sabar Shakira sabar, kau mesti boleh buat, chaiyok chaiyok ! Yang hebatnya pasal aku haha walaupun aku tak makan durian, aku boleh tahan bau dye jyeahhh.



Ni pulak antara kuih-muih yang famous dekat sana. Nanti nak makan semua kuih-kuih ni dengan sayangg, oke ? :D

Kuih lompat tikam
Cek Mek Molek
Taik Itik *Ya Allah, kuih apa ni? :O
Kuih Lompang
Badak Berendam
Kuih Cakar Ayam
Kuih Puteri Sebilik
Kuih Lidoh Buaya

Ohh ni la rupa kuih Taik Itik :P

Sekali lagi aku cakap, unik gila nama-nama kuih dye. Seriously, seronok gila dapat discover sendiri pasal something yang kita tak tahu. Sekarang ni pengetahuan umum aku pasal daerah kelahiran si dia semakin bertambah dan aku akan terus berusaha ! :D Korang pun mesti pernah buat kerja menarik macam aku ni kan? Best kan? Tipu la kalau kata tak best sebab aku rasa teruja sangat nak kongsi apa yang aku tahu pasal tempat kelahiran dia dengan si dia hehe.

Ada tak bloggers dari Temerloh di sini? ^^

11 comments:

  1. saya-saya,tapi saya bukan blogger,hurmmmmmmmm

    ReplyDelete
  2. @pojan

    alala,jangan la merajuk.awak orang Temerloh eyh, hai awak? :) hehe,I love you sayangg ♥

    ReplyDelete
  3. peberet tuh..patin masak gulai tempoyak..nyum nyum!!!

    ReplyDelete
  4. @didiey

    feveret didiey eyh?hehe,mesti minat durian kan :)

    ReplyDelete
  5. last year 1st time makin patin msk tempoyak mmg sedap...tringin nk mkn lagi

    ReplyDelete
  6. @wanieys aka ibuQalief

    tak pernah makan tempoyak ikan patin, sedap eyh?hehe :)

    ReplyDelete
  7. @nuyui aka miss YUI

    unik kan loghat dyorang? :)

    ReplyDelete
  8. Slm..singgah n follow..amboi glamer la nnti

    ReplyDelete
  9. org temerloh berborok

    http://www.youtube.com/watch?v=drD3CWBjyl0

    ReplyDelete
  10. saya org temerlohh . hihi . done follow . follow me back ye . ;)

    http://nurdinifarzanah.blogspot.com/

    ReplyDelete