18 February 2014

Aku dan rumah sewa Tapah

Assalamualaikum, hye!! :)

Dah lama dah rumors keluar yang mengatakan student kos diploma perakaunan dengan student computer science (CS) UiTM Seri Iskandar kena pindah kampus baru UiTM dekat Tapah. Rasanya dari tahun lepas lagi khabar angin ni berleluasa tapi tak tahu lagi betul ke kitorang ni kena pindah.

Untuk readers yang tak kenal lagi tuan blog ni, Shakira Pathi, dia ni student dekat UiTM Seri Iskandar, Perak jurusan perakaunan (jurusan kau!).

So bulan Mac hari tu ada la perjumpaan antara student akaun & CS dengan pihak HEP dekat dewan. Maka ternyatalah kami-kami semua ni kena pindah kampus baru UiTM dekat Tapah nun. Sedih gila gila gila gila, Tapah weyyy, ada apa weyyy dekat situ. Tu baru sedih tahap kuasa dua, yang sedih tahap kuasa sepuluhnya, kitorang tak disediakan kolej kediaman. Maknanya kena cari rumah sewa sendiri...


Rumah sewa... rumah sewa... rumah sewa... rumah sewa...
Aku zero pasal rumah sewa ni semua...

Maka bermulalah pencarian rumah sewa di Tapah yang ____ (*fill in the blanks)

Kisah rumah sewa pertama
Ni antara rumah sewa first yang aku and the gang berjaya grab. Semua atas hasil usaha pakcik Ahmad, ayah Hani. Rumah ni asalnya nak buat homestay tapi memandangkan demand rumah sewa dekat Tapah sekarang ni sangatlah tinggi, maka pakcik itu pun bersetuju nak jadikan rumah tu rumah sewa. Awal-awal macam oke tapi last-last jadi tak oke sebab lepas pergi sendiri tengok rumah tu, mak aihhhh, macam bahaya je kawasan rumah ni, jauh gila-gila dari kawasan pekan dan belakang rumah tu kelapa sawit. Scary!! Asalnya ni la choice pertama kami--


Rejected :/

Kisah rumah sewa kedua
Rumah ni kawan aku, Ummu dapat tau lepas dia search dekat mudah.com. Yang tak tahan post ni nun tahun 2010 tu, waktu tu tuan rumah tu memang nak sewakan rumah tu. Lokasi dekat Taman Bunga Raya, Tapah. Lepas beberapa kali sesi call dengan makcik tu, so macam oke la kot dengan rumah tu. Nasib baik kawan lagi sorang, Ain nak pergi tolong tengokkan rumah tu dengan ayah dia. And this is the pictures of that house--



T.T

Rejected!!
Siapa nak duduk rumah macam ni T.T

Kisah rumah sewa ketiga
Oke, ni next rumah sewa yang diusahakan oleh salah seorang kawan juga, Ila namanya. Rumah ni kalau tengok gambar macam besar tapi tuu diaaa, lokasi dekat kawasan kelapa sawit nun. Tapah ni memang banyak kelapa sawit kan. Walaupun rumah sewa ni dekat dengan sekolah tapi malam-malam sangat sunyi, dengan takde lampu jalannya. Dah la macam takde jiran je kawasan ni. Tengok rupa rumah pun dah tahu macam menakutkan haha--


Rejected again!!

Kisah rumah sewa keempat
Silap, ni bukan rumah sewa tapi rumah kedai sewa. Kawan lagi seorang pula yang jumpa, Nana. Rumah kedai ni memang cun, cantik, mantoppp sebab ada semua furniture tapi yang tak best nya, mahal gila siot sewa. Sebulan = RM200!! Bankrap aku dengan kawan-kawan yang kos sara hidup kami cuma bergantung dengan PTPTN. Takkan nak makan nasi putih semata-mata dekat sana huaaa :'( Ni la rumah kedai sewa mahal yang bakal dijadikan ala-ala hostel gitu--


Kisah rumah sewa kelima
Cerita rumah kedai sewa yang kedua pula. Rumah kedai sewa yang kali ni lagi sumpah-sumpah sangat menakutkan!! Lokasi betul-beul dekat pekan koboi Tapah Road. Sewa sebulan RM1500 dengan not fully furnished. Kondisi yang sangat ya Allah, rasanya budak perempuan tak sanggup nak hidup - sempit, scary, takde keselamatan. Tempat nak sidai baju pun takde! Benda paling bahaya, takde jiran langsung dekat area rumah kedai tu. Tengok lah sendiri--



Rejected T.T

Kisah rumah sewa ke enam
Dah masuk yang ke enam dah ni haha. So untuk rumah sewa yang ke enam ni, aku dengan member konvoi ramai-ramai pergi Tapah, nak tengok sendiri rumah sewa yang kali ni. Rumah sewa kelima ni ayah Ain yang carikan. Lokasi dekat kawasan perkampungan. Tengok rumah ni macam oke, satu rumah boleh masuk 20 orang. Sumpah crowded gila lahhh tapi semua perabot dah ada. Kitorang semua 10 orang and yang kosong lagi hanya 6 orang. Maka rumah ini berjaya disewakan kepada kawan-kawan aku yang 6 orang ni. Tahniah korang dah dapat rumah sewa!! :D



Kisah rumah sewa ketujuh
Haaaa, ni la rumah sewa aku dengan tamunikay (kawan rapat). Alhamdulillah, lepas kitorang dah reject rumah kedai sewa yang scary tuuuu, rumah sewa yang lagi satu ni still nak penyewa perempuan lagi 4 orang. Terus kitorang book, bayar deposit semua RM150. Rumah oke, cantik, fully furnished and yang paling penting, ada jiran tetangga!! Keselamatan tu yang penting!! Siap ada pagar semua, washing machine pun ada haha. Rumah ni boleh masuk 12 orang so takdelah rasa sesak sangat. Ni la bakal rumah sewa aku, insyaAllah :) --




Bila ingat balik, tengok gambar-gambar rumah sewa ni semua, nak tergelak pun ada. Part tak boleh blah, macam mana la kami boleh terpikir nak stay dalam rumah kedai yang tak fully furnished, takde tempat parking kereta, takde tempat sidai baju, ya Allah :D Alhamdulillah, lepas dah usaha semua, Allah mudahkan urusan kami. Terima kasih ya Allah :)

Untuk adik-adik, kawan-kawan UiTM Seri Iskandar yang tak dapat rumah sewa lagi, ni ada attachment contact no rumah sewa area Tapah dari pihak UiTM Seri Iskandar--


Thanks for reading! :)

58 comments:

  1. memang scary gila la rumah yang kena reject tu,haha
    tak sanggup nak duduk..
    nasib baik dah dapat rumah sewa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha tau takpe. Tambah-tambah perempuan kan, mesti nak keselamatan paling penting :)

      Delete
  2. rumah yang awal2 tu scary sgt !! btw..sis kat uitm seri iskandar tu duk hostel ke rumah sewa jugak? sekali sekala balik kampung kt perak tgk area seri iskandar tu dah maju kan...siap ada panggung wayang lagi....hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Scary sanga-sangat, dah la belakang kawasan kelapa sawit. Sekarang ni masih stay dalam hostel. Dah maju dah SI sekarang, tutti-frutti, pizza hut, mcd semua dah ada hehe :)

      Delete
  3. kalau yg rajin travel carik la rumah sewa rea mambang diawan @ kampar...jauh sikit tapi kemudahan utk student banyak ler + lebih selamat..ramai member yg keje tapah, duduk area kampar...ikut jalan dalam gi tapah road tu dalam 25 hingga 30 minit la...haha... pizza , domio, mcD, kfc, tesco, secret smua ada sebab ada UTAR kat situ..hehe ..kpd yg mencarik lagi try contact member aku yg ada umah sewa sana 0134014824

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dekat Kampar ada banyak rumah sewa kan tapi tu laa, jauh dari UiTM tambah2 kitorang yang perempuan ni kan hehe. Anyway, thanks for the info! :)

      Delete
    2. hi kalau Ada Kawan nak SEWA RUMAH ,I ADA 2 Biji di tapah 5 minit ke uitm . selesa n Selamat . gerai makan ,Surau , kedai, semua dekat .

      Delete
    3. I Ada rumah untuk disewa .di tapah 5 minit ke uitm. gerai makan ,Surau ,n kedai .dekat sahaja. kalau minit call I 014-6000031 atau 016-5650803

      Delete
  4. Salam shakira, saya farah. Sy berminat nak tahu tentang rumah sewa ke-4 awk (rumah kedai). Berapa km yer ke uitm tapah kalau dari kedai tu? Sy pun student uitm seri iskandar juga kos OM. Sy berminat nak buat bisnes jafi sedang mencari lot utk disewa sekitar uitm tapah. Boleh bantu sy? Ada x no owner rumah kedai tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam farah. Yang rumah kedai tu memang betul2 depan uitm, dekat sangat-sangat. Awak nak buat bisnes dekat situ? Haaa, memang elok sangat la tu sebab dekat situ seriously takde kedai yang best langsung nak pergi hehe. Pasal no owner rumah kedai tu, saya minta maaf. Saya takde no dia :( Mungkin kalau awak rajin nak turun Tapah, dekat situ ada la kot dia letak no telefon owner kedai tu.

      Delete
  5. ade lg x umah sewa area tapah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak berapa pasti la ada lagi ke tak rumah sewa area sana. Tapi kalau yang rumah kedai tu memang tuan dye cadang nak buat hostel kediaman :)

      Delete
    2. Rumah Untuk Disewa (WHITE HOUSE) ~ 6km dari UiTM Tapah
      • Untuk pelajar perempuan sahaja (11 orang)
      • Tilam berkualiti, paling penting tiada katil double decker
      • Almari baju, meja belajar disediakan (sorg satu tau)
      • Dapur dan meja makan pon disediakan
      • Yang paling best, rumah ade gate oke, rase selamat gitu
      • RM180 per person (monthly)
      • Bil air dan elektrik bayar sendiri
      Jangan tunggu lama2, nanti lama2, WHITE HOUSE diambil orang =)
      Ape2 pertanyaan bole whatssap khai =) 017-9782037
      #janganrisau#sayaperempuan#rumahbaru

      Delete
    3. Rumah Untuk Disewa (WHITE HOUSE) ~ 6km dari UiTM Tapah
      • Untuk pelajar perempuan sahaja (11 orang)
      • Tilam berkualiti, paling penting tiada katil double decker
      • Almari baju, meja belajar disediakan (sorg satu tau)
      • Dapur dan meja makan pon disediakan
      • Yang paling best, rumah ade gate oke, rase selamat gitu
      • RM180 per person (monthly)
      • Bil air dan elektrik bayar sendiri
      Jangan tunggu lama2, nanti lama2, WHITE HOUSE diambil orang =)
      Ape2 pertanyaan bole whatssap khai =) 017-9782037
      #janganrisau#sayaperempuan#rumahbaru

      Delete
    4. Rumah Untuk Disewa (WHITE HOUSE) ~ 6km dari UiTM Tapah
      • Untuk pelajar perempuan sahaja (11 orang)
      • Tilam berkualiti, paling penting tiada katil double decker
      • Almari baju, meja belajar disediakan (sorg satu tau)
      • Dapur dan meja makan pon disediakan
      • Yang paling best, rumah ade gate oke, rase selamat gitu
      • RM180 per person (monthly)
      • Bil air dan elektrik bayar sendiri
      Jangan tunggu lama2, nanti lama2, WHITE HOUSE diambil orang =)
      Ape2 pertanyaan bole whatssap khai =) 017-9782037
      #janganrisau#sayaperempuan#rumahbaru

      Delete
  6. ade lg x rumah sewa area tapah road tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. rumah sewa di tapah untuk 10 atau 8 orang . selesa Dan Selamat sangat . call016-5650803

      Delete
  7. Ada lg tak kosong grup awak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasanya dah penuh kot awak tapi baru-baru ni uitm baru kasitau yang student diploma boleh dapat kolej penginapan and mungkin insyaAllah, kami akan dapat stay kolej penginapan cuma tak dapat tahu lagi permohonan kami diluluskan atau tak. Kalau awak nak tau pasal rumah sewa ni, ni saya kasi no owner rumah sewa yang saya baru setuju nak stay tu, Encik Muslaini 016 557 3837 :)

      Delete
  8. maaf tumpang tanya..stesen bas berhampiran dengan uitm tapah berapa jaraknya ye?agak jauh ke untuk dapatkan teksi atau bas? homestay ada x yg berdekatan di tapah yg boleh memudahkan saya ke uitm tapah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seingat saya, kalau stesen bas ada dekat pekan besar, elok2 lepas kita keluar exit tapah, masuk pekan besar, dekat situ la stesen bas. Jarak tu saya tak berapa pasti tapi jauh la sememangnya dati uitm. Homestay area tapah saya rasa ada tapi saya takde pulano contact homestay sana, sorry tak dapat bantu :(

      Delete
  9. hi. kalau masih cari rumah sewa untuk student hangman lambat call now 014-6000031 atau 016-5650803

    ReplyDelete
  10. hi assalam :) saya student transit jugak dari kampus melaka ke tapah. student accounting. saja google google uitm tapah keluar blog awak. serious rasa kesian kat awak sampai cari rumah sewa yang ke tujuh tu. and da lah ada gambar tu creepy haih nak nak lagi kita perempuan kan. btw saya dengar kita student transit dah disediakan kolej kan :) alhamdullilah lega sangat. ada masa kita jumpa lah kat sana ea ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak pun pindah Tapah juga nanti? Haaa, dapat kawan baru dah hehe. Haah, dapat tawaran kolej tapi taktau dapat lagi ke tidak. Harap-harap dapatlah stay kolej, save budget tapi tulah, taktau lagi camne kan. Nanti jumpa dekat tapah ye Isma! :D

      Delete
  11. Salam.. Tumpang tnye... Dkt uitm tapah dekt dgn bandar x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bandar agak jauh tak silap saya. Kalau pekan paling dekat, pekan Tapah Road. Situ ada stesen KTM, pejabat pos dengan kedai2 :)

      Delete
  12. Saya bakal sewakan rumah untuk pelajar perempuan uitm tapah utk kemasukan jun2014 ni, 10km dri uitm..ape2 info bole call 0173749712

    ReplyDelete
  13. Salam..saya bakal sewakan rumah untuk pelajar perempuan uitm tapah..10km dri uitm..apa2 info..sila call 0173749712

    ReplyDelete
  14. Rumah sewa..10km dari uitm tapah..0173749712

    ReplyDelete
  15. masih boleh memohon untuk dok hostel!! ohhooiiii
    kalo tak dapat buat rayuan... boleh lagi... sebab, inshaa Allah semua mampu duduk dalam.. kerana keluasan hostel amat-amat luas... plus, pengurangan dari kampus melaka dan pahang... sekian... k, bye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, saya berjaya dapat kolej penginapan dekat sana hihi :)

      Delete
  16. pelik bile rumah yang scary dekat dengan masjid

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bukan isu masjid yg saya nak cakap dekat sini tapi keadaan rumah tu, Rumah tu bukan rumah sea tapi rumah kedai yang jenis lama, lantai kayu bukannya batu macam rumah kedai sekarang ni. Lagipun tu pekan lama sebab tu kedai2 dekat situ pun design jenis lama. Bukan isu masjid ye awak :)

      Delete
  17. Buat duit di internet tanpa sebarang pelaburan walau satu sen sekalipun.Dari surf internet wat bende tak berfaedah baik buat duit di internet.Cuba ushar link ni....
    http://goo.gl/KZgAe2

    ReplyDelete
  18. Masih mencari bilik untuk di sewa??.. pls call Aishah 012 425 4731 atau Rini 012 654 2395

    LOKASI
    - TAMAN DATO KAMARUDIN
    - 300 METER KE UITM
    - BERHADAPAN SEK KEB PENDITA ZAABA
    - BERDEKATAN DENGAN SURAU

    KELENGKAPAN RUMAH
    - KATIL DOUBLE DECKER & TILAM
    - PETI SEJUK
    - MESEN BASUH
    - DAPUR GAS
    - TV
    - MEJA MAKAN

    ReplyDelete
  19. BILIK UNTUK DISEWA
    KHAS UNTUK PELAJAR UITM

    LOKASI
    - TAMAN DATO KAMARUDIN
    - 300 METER KE UITM
    - BERHADAPAN SEK KEB PENDITA ZAABA
    - BERDEKATAN DENGAN SURAU

    KELENGKAPAN RUMAH
    - KATIL DOUBLE DECKER & TILAM
    - PETI SEJUK
    - MESEN BASUH
    - DAPUR GAS
    - TV
    - MEJA MAKAN

    CEPAT!!!! TEMPAT TERHAD!!! SIAPA CEPAT DIA DAPAT!!!

    CALL :012-425 4731 (AISHAH) / 012-654 2395 (RINI)

    ReplyDelete
  20. salam,nk tnya.. sis ada x no umah sewa yg ketujuh tu? dekat x dgn SM SAINS TAPAH?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. Ni no contact nye, Encik Muslaini 016 557 3837 :)

      Delete
  21. Sebuah rumah untuk kediaman pelajar. Lokasi Kg Mak Teh, Tapah Road.Kanan dan kiri jiran berkeluarga.Kapasiti 6orang. Fully furnish. perempuan sahaja. hubungi Pn Aida 013 2440417

    ReplyDelete
  22. Rumah baru untuk disewa di taman pelangi langkap, 15minit dari uitm tapah, berdekatan pasar raya, kfc, stesen minyak, bank & etc..fully furnished & streamyx..hubungi 0185727275

    ReplyDelete
  23. Hai syakira i am new lect that will moving to tapah. If u dont mind can i get contact no. for the houses thank u.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi madam/sir. Sorry, I had already deleted all the numbers :( But if you don't mind, you can follow non resident account for student at Twitter. They always update with new info about houses for rent.

      You can follow them at @nrtapah

      Delete
  24. Salam, untuk pelajar uitm sahaja, lelaki & islam. Rumah Taman Tapah, 8km ke Uitm Tapah Road. Fully furnished,termasuk astro. RM150 seorang,max 8 orang. Segera hubungi 01132298088 Abg Mat.

    ReplyDelete
  25. Salam, untuk pelajar uitm sahaja, lelaki & islam. Rumah Taman Tapah, 8km ke Uitm Tapah Road. Fully furnished,termasuk astro. RM150 seorang,max 8 orang. Segera hubungi 01132298088 Abg Mat.

    ReplyDelete
  26. RM 100 PER HEAD/ RM 900 BAGI SEBUAH RUMAH BANGLO LOT
    BILANGAN PENYEWA - MAX 9 ORG
    KATIL, TILAM, MEJA MAKAN, KERUSI, PETI AIS, TV, RAK PINGGAN,
    MESIN BASUH, PINGGAN MANGKUK, CAWAN, STERIKA, DISEDIAKAN.

    RUMAH BARU DIBINA BUNGALO LOT 1 UNIT (100% SIAP PADA 10/02/2015)
    BERHAMPIRAN DENGAN PEKAN BIDOR PERAK.
    30 MINIT PERJALANAN KE UITM KAMPUS TAPAH (19 KM)
    25 MINIT PERJALANAN KE STESYEN KERETAPI TAPAH ROAD
    17 MINIT PERJALANAN KE PEKAN TAPAH
    17 MINIT PERJALANAN KE PEKAN TAPAH
    3 MINIT PERJALANAN KE PEKAN BIDOR

    KAWASAN RUMAH YANG CANTIK, LUAS, SELAMAT DAN NYAMAN SESUAI UNTUK PELAJAR.
    PASAR MALAM SETIAP HARI JUMAAT BERHAMPIRAN KAWASAN RUMAH
    BERDEKATAN KEDAI MAKAN, MASJID DAN PEKAN BIDOR
    SELAMAT DAN BERDEKATAN DENGAN KAWASAN KEJIRANAN
    MEMPUNYAI TEMPAT LETAK MOTOR DAN KERETA
    BERDEKATAN DENGAN JALAN BESAR
    KEUTAMAAN DIBERIKAN KEPADA PELAJAR PEREMPUAN

    BOLEH CONTACT SAYA : FAIZUL ZAKARIYA ( 012-2321743 / 018-7748910 )

    ReplyDelete
  27. RM 100 PER HEAD/ RM 900 BAGI SEBUAH RUMAH BANGLO LOT
    BILANGAN PENYEWA - MAX 9 ORG
    KATIL, TILAM, MEJA MAKAN, KERUSI, PETI AIS, TV, RAK PINGGAN,
    MESIN BASUH, PINGGAN MANGKUK, CAWAN, STERIKA, DISEDIAKAN.

    RUMAH BARU DIBINA BUNGALO LOT 1 UNIT (100% SIAP PADA 10/02/2015)
    BERHAMPIRAN DENGAN PEKAN BIDOR PERAK.
    CALL SAYA FAIZUL 012-2321743 / 018-7748910

    ReplyDelete
  28. Rumah untuk disewa lelaki @ perempuan di taman pelangi langkap pada penghujung bulan April. Rumah 4 bilik & 2 bilik air lengkap dengan 9 katil, 9 almari baju, 1 meja makan, peti ais & washing machine.. rm900 sebulan..berminat boleh hubungi sy call, sms & whatsapp 0136317383 @ 0195032003

    ReplyDelete
  29. bole saya tau rumah sewa yang ke tujuh tu dekat mana ye?? dekat dgn uitm tapah ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak dekat sangat dengan uitm tapah. rumah sewa ke tujuh ni dekat area tapah road,maksudnya still kena ada transport lah. saya taktau kalau laluan bas uitm tapah lalu situ sebab saya baru habis belajar dekat uitm tapah :)

      Delete
  30. Salam.. nice blog! boleh folow blog sya juga..
    Homestay Jerteh Besut UmarKashah
    http://homestayjertehbesutumarkashah.blogspot.my/
    tqsm :)

    ReplyDelete
  31. any suggestion for homestay area TAPAH? daftar uitm tapah 22/11 ni

    ReplyDelete
  32. Ada sesiapa yang berminat nak mencari rumah sewa (temporary stay) available sekarang (November 2015) sehingga Julai 2016.
    Lokasi: Kampung Batu 3 Tapah (10km daripada UiTM Tapah)
    Rumah 4 bilik, 3 bilik air lengkap dengan katil, almari, sofa, TV (Astro), & perkakas dapur. Berminat whatsapp/message 0193665269. Sewa RM450 sebulan.

    ReplyDelete
  33. Mencari rumah sewa berdekatan dengan UiTM Tapah.
    Untuk keluarga.
    Untuk sewa selama 5 tahun ke atas.
    kadadr sewa RM 400 dan kebawah.
    Whatsapp @ Call : 0122017524

    ReplyDelete
  34. Mencari Rumah Sewa Berdekatan Dengan UiTM Tapah.
    Berkeluarga.
    Kadar sewaan RM 400 dan Ke bawah.
    Boleh Whatsapp @ Call : 0122017524 - Lynn.

    ReplyDelete
  35. Kalau ada yang masih cari rumah sewa, boleh google di mudah.my saya iklan harga rumah tapi rumah tak fully furnish. kalau nak fully furnish makan tahun untuk kumpul duit. Modal pun dah banyak keluar masa mula2 nk dapatkan rumah. saya mencari penyewa yang berkeluarga atau baru berhijrah. Sewa sekitar RM850 sebulan. Harga bukan tetap tetapi boleh di bawa berbincang.
    Nak tengok gambar rumah boleh google:-
    http://www.mudah.my/Taman+sri+samrat+jaya+tapah+perak-44423773.htm
    atau
    http://www.mudah.my/Rumah+di+batang+padang+tapah+berhampiran+ppd+dan+uitm+tapah-44537092.htm
    Terima kasih..

    ReplyDelete