16 April 2015

My weird phobia

Asssalamualaikum,hello :)

Aku rasa selain fobia pada kedalaman,fobia paling pelik aku ada ialah aku ada perasaan takut bila tengok google earth. Aku tak tau la kalau ada readers yang ada fobia sama macam aku ni tapi kalau ada,huaaaa,kita geng!

Aku suka guna google earth ni sebab kita boleh tengok satu dunia,jalan-jalan negara orang dalam imaginasi depan mata tapi,tapi,tapi... fobia aku datang bila aku terrrrrrr-over tekan zoom out sampai kamera google earth terlepas dekat angkasa lepas. Ya allah, waktu tu aku rasa macam aku dah tak wujud dekat muka bumi ni,rasa macam ada dekat dunia lain. Selain sebab terrrr-tekan button zoom out,kalau tiba-tiba view tu laju je menjunam ke arah laut,allahhuakbar! Aku rasa macam aku sesak nafas macam aku yang terjunam dalam laut tu. Teruknya fobia aku ni huahuahua :(

So aku try google apa jenis fobia yang aku tengah hadap ni. From my research,fobia jenis takut bila terrr-over zoom out google earth ni still takde nama scientific tapi ada satu fobia yang diorang kaitkan antara rasa takut tengok peta dengan takut tengok google earth ni,that is..

Cartophobia.

Cartophobia ni sebenarnya fobia takut tengok peta tapi still boleh relate dengan manusia macam aku ni (yang takut zoom out google earth). Antara simptom korang ada cartophobia,timbul perasaan rasa keseorangan,rasa takut,jantung berdebar-debar,pening,rasa takut jatuh atau lemas bila korang ter-over zoom out or ter-over zoom in or time google earth tu bergerak dari satu temat ke tempat lain.

Rupa-rupanya bila buat research,memang wujud manusia yang ada fobia macam ni,ramai pula tu. Nampak gaya bukan aku sorang la yang ada masalah ni,fuhhh. Aku rasa sampai bila-bila aku tak boleh nak overcome masalah fobia aku yang ni. So lepas ni kalau orang tanya apa fobia aku, I can proudly said that I have cartophobia!!

Try buka google map lepas habis taip entri ni,terus rasa pening!


5 comments:

  1. Hai salam kenal. saya dari Indonesia. saya pun merasakan hal yang sama. saya takut bila melihat google earth, terlebih bagian laut, sungai, atau danau yang hitam :( susahnya bila pekerjaan menuntut untuk membuka google earth, saya hanya berani melihat tampilan google street view nya saja. semoga kita bisa menemukan informasi lanjut tentang hal ini ya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam dari Malaysia! Yaa,sama aja kita dua,rasa nak tercabut jantung bila view google earth tu kan hahaha.

      Delete
  2. saya dari indonesia juga...
    nama saya Muhamad Faruq. salam kenal!
    saya juga takut lihat google earth apa lagi yang menggunakan satelit. rasanya jantung sudah tidak karuan. padahal aku suka soal geografi dan tata surya. selain ini, aku juga punya phobia ketinggian. mungkin ini jadi bersinggungan. kita melihat google earth kan istilahnya kita melihat bumi dari atas. saya juga takut menaiki kapal (kapal terbang atau kapal layar) dan saya takut dekat dengan pantai/dermaga/siring/bibir sungai. semua yang dekat dengan perairan seperti itu... mungkin faktornya karena aku tak bisa berenang....

    salam kenal semua!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai Faruq. Haaa,betul,betul. Saya rasa saya jadi takut tengok google earth sebab saya pun tak reti berenang.

      Delete
  3. Saya pun merasakan hal yang samaaa. Kita geng! Tersiksa saat melihat globe, ggogle earth, google maps dll. Bagaimana therapy nya ya??

    ReplyDelete